Ortodontija

ORTODONTIJA ali strokovno ZOBNA IN ČELJUSTNA ORTOPEDIJA

je zobozdravstvena specialnost, ki se ukvarja s preprečevanjem in zdravljenjem zobnih in čeljustnih nepravilnosti, ki nastanejo v času rasti in razvoja. Cilj ortodontije je vzpostaviti pravilne odnose čejusti, zob in estetski videz obraza.

ORTODONTIJA. NI SAMO ZA OTROKE, AMPAK TUDI ZA ODRASLE.Vse več odraslih se odloča za ortodontsko zdravljenje.Starost ni ovira. Pogoj za ortodontsko zdravljenje je le, da so zobje in obzobna tkiva zdrava. Lep, sproščen nasmeh nas spremlja vse življenje. Zobe, ki niso v vrsti ( tesno stanje) je težje čistiti, zato so bolj podvrženi kariesu, dlesen je vnteta. Vnetje dlesni čez čas lahko vodi v parodontitis in predčasno izgubo zob.

Z ORTODONTSKIM ZDRAVLJENJEM DO LEPEGA NASMEHA:

NEVIDNE SNEMLJIVE OPORNICE – INVISALIGN   so ortodontska rešitev brez kovinskih nosilcev-”zvezdic “in žic. So odlična alternativa klasičnim fiksnim in snemnim aparatom.

Invisalign je digitalen ortodontski aparat.Primeren je za ortoke z mlečnim in   menjalnim  zobovjem, za najstnike in odrasle.

Smo specialisti s certifikatom za nevidne opornice Invisalign in Spark.

Velokokrat slišimo besedo invisalign, ker se pogosto uporablja za vse nevidne aparate, vendar so razlike v uspešnosti  terpije med njimi ogromne. Nekateri od teh komaj kaj premkanejo zobe.Taki se seveda prodajao ceneje, a z nazivom Invisalign in so glede na neustrezen reultat terpije preplačani.V kolikor želite vam že na prvem pregledu zobe skeniramo in pokažemo simulaacijo vašega vaših zob po končanem ortodontsken zdravljenju z Invisalign opornicami.

Kako veste da ste prejeli pravi Invisalign aparat?  Vsak aparatek ima logo Invislign, svojo kodo in zaporedno številko aparata.  Prejmete tudi Invisalign škatlico za shranjevanje z ustreznimi navodili glede nošenja nividnih aparatov.

Naš nasvet: pazite se ponaredkov.

Opornice Invisalign  in Spark so skoraj nevidne in ne predastavljajo problema za vaš življenski slog in vsakodnevno interakcijo z ljudmi. Velika prednost je tudi v tem, da se jih enostavno sname in umije zobe.

KAKO DELUJE INVISALIGN?

Invisalign opornice postopno premikajo zobe v želeni položaj z uporabo niza skoraj nevidnih opornic, ki so narejene po obliki vaših zob in so zato udobne za nošenje. Pri tem pazimo, da so poleg zobnih kron v pravilnem položaju tudi korenine. To nam omogoča  natančno vodeno računalniško načrtovanje in spremljanje terpije.

S skenerjem se ustavari tridimenzionalni posnetek zobovja Nato se z računalniškim programom načrtuje premike zobnih kron in korenin ter simulira celoten potek ortodontskega zdravljenja.

Pacient lahko vidi svoj individualiziran načrt zdravljenja in  pričakovane, virtualne premike zob že na začetku terapije.

Daje vam torej možnost, da vidite kako bodo vaši zobje izgledali po končanem ortodontskem zdravljenju že na začetku,  preden se začne premikati zobe.

V kolikor želite vam lahko že pri ortodontskem pregledu zobe skeniramo in naredimo simulacijo, da se vidite kako boste izgledali z novim nasmehom po končanme ortodontskem zdravljenju .To je značilnost Invisalign nevidnih aparatov, ki jih pri drugih sistemih ne boste deležni.

Glavne prednosti Invisalign opornic :

  • so estetske in udobne za nošenje: so gladke, se natančno prilagajo zobem, skoraj nevidne
  • ne ovirajo govora
  • brez odtiskovanja zobnih lokov

so snemljive ( pri jedi, pitju in čiščenju jih enostavno odstranite in s tem se med ortodontskim zdravljenjem vzdržuje optimalno ustno higieno)

  • so primerne tudi za glasbenike, ki igrajo na pihala
  • – z njimi lahko izvajate vse vrste športov brez omejitev
  • v večini primerov je zdravljenje krajše in krajši tudi čas preživet v ordinaciji

*** SNEMNE APARATE uporabljamo pri mlajših pacientih, ki imajo mlečno ali mešano zobovje. V času rasti in razvoja se z njimi usmerja rast v pravo smer , se odpravlja različne razvade ( pacient opravlja redno mkiofunkcijske vaje,) se pripravi prostor za izrast stalnih zob.  S snemnimi aparati je enostavno čiščenje, zob, ker jih pacient sam sname in vstavi v usta, a učinka terapije. ni v kolikor ni aparat nošen najmanj 16 ur na dan. Z njimi se težje govori, ne nosi se ga med šprtnimi aktivnostmi, ob začetku

zdravljenja je večje izločanje sline. Terapija s snemnimi aparati prestavlja njavečkrat 1. fazo ortodontskega zdravljenja inv kolikor je potrebno se v 2. fazi še poravna zobe.

*** FIKSNI APARATI so zalepljeni na zobe in pacient ga ne more sam sneti. Z njimi se premika zobe v pravilen položaj v vseh smereh.Nalepljen je na stalne zobe.Z nalepljenim aparatom je težje vzdrževat optimalno ustno higieno, kar zahteva več časa, doslednosti, natančnosti, uporabo več ščetk in posebno zobno  nitko.

Fiksnih aparatov je več vrst.- KLASIČNI FIKSNI APARATI pri katerih ortodont vpne kovinski lok v nosilec-“zvezdico” z vezjo. (žičko ali elastiko)

-SAMOZAKLEPNI FIKSNI APARAT, kjer ima nosilec zaklep za pritrditev žičnega loka in dodatna vez ni potrebna

Damon ortodontski sistem uporablja zaklepne nosilce nizkega trenja in posebne visokotehnološke žične loke.   Samozaklepni nosilci so izrazito zaobljeni in zato prijaznejši za nošenje. Uporablja blage, biološke sile.Zaradi nizkega trenja je prenos sil iz žičnega loka na zob optimalnejši, bolečina med ortodontskim zdravljenjem manjša in zdravljenje v večini primerov krajše. V primerih kjer ni dovolj prostora za uvrstitev zob v zobni lok se pri the vrstah fiksih aparatov manjkrat odločimo za puljenje zob.Kontrolni obiski so manj pogosti.

*** KOMBINIRANI APARATI kjer je en del aparata pritrjen, drugi pa snemljiv

Po vsaki ortodontski terapiji obstaja možnost ponovnega premika zob ( recidiv). Da zadržimo doseženre rezultat izdelamo snemne retencijske aparate in fiksno retencijo-delne žice, ki so nalepljenje z notranje strain  zob in niso vidne. Pomembni so tudi redni kontrolni pregledi v tem obdobju vzdrževanja stanja  in trajajo vsaj 2 leti po končanem aktivnem ortodontskem zdravljenju.

Med ortodontsko terapijo je pomembna posebna pozornost na vzdrževnaje optimalne ustne hygiene.Poleg klasičnega ščetkanja predlagamo tudi upotrabo zobne nitke in eventuelno električne zobne ščetke, v primeru fiksnega aparata pa še uporabo posebnih dodatnih ščetk. Invisalign apparat v tem primeru prednjači, saj se ga snname in umije zobe kot običajno.

Pri nas zajema cena ortodontskega zdravljenja celotno zdravljenje in ne samo nameščanje  aparata, ampak vse obiske od začetka do konca terapije, vklučno s snetjem aparata  in s čiščenjem in poliranjem zobnih lokov  po snetju apartata in v ceno ortodontskega zdravljenja je vključena tudi izdelavo retencijskih aparatov in žic za vzdrževanje stanja.

Na podlagi diagnostičnih postopkov, ki zajemajo medicinsko in stomatološko anamnezo, klinični pregled in diagnostične  metode (skeniranje, analiza 3 D modelov, analiza RTG posnetkov, fotografiranje) in na podlagi vaših želja izdelamo načrt, ki bo najugodnejša  rešitev za vas.

Način plačevanja:

lahko se dogovorimo tudi za plačilo po obrokih, če pa želite veliko manjših obrokov  si  to lahko zagotovite v sodelovanju z LEANPAY.